Ideje volt már, h egybegyűjtsem a gasztros részleget!Úgy gondoltam, h itt jó helyen lesznek a saját ill. barátok receptjei.
2010. május 13., csütörtök
Cserpes termékek Bpn!
2010. május 10., hétfő
(Gyógy)füves süti - VKF XXXIV. Aphrodité asztala
2010. április 21., szerda
Marcipánlikőr
2010. április 15., csütörtök
Medvehagymás pogácsa
2010. április 2., péntek
Ibolyalikőr
1 liter forró viz
100-150g cukor
0,5 liter gabonapálinka 90%
5cl minőségi borpárlat
2010. március 19., péntek
epertorta sütés nélkül
30 dkg friss eper, 10 dkg babapiskóta, 3 tojás, 1 evőkanál porcukor, 3 evőkanál rum, 1 csomag tortazselé, 25 dkg margarin, 50 dkg túró, 2 dl forró tej, 2 dl hideg víz, 1 kis zacskó zselatin
A zselatint az utasításnak megfelelő módon elkészítjük, majd mixerbe öntjük, és hozzáadjuk a forró tejet. Fokozatosan hozzákeverjük a túrót, a szobahőmérsékletű puha margarint, beleütjük a három tojást, és hozzáadjuk a cukrot. Jól elkeverjük a masszát, majd három egyenlő részre osztjuk. A babapiskótákat tortaformába helyezzük, meglocsoljuk rummal, majd ráöntjük az első adag masszát. Ezt követi egy réteg frissen mosott eper, majd a második adag tojásos túrókrém. Rajta újabb réteg piskóta, amit eperszemekkel takarunk el, és befedjük az utolsó adag krémmel. Az így elkészült süteményt hűtőszekrénybe tesszük, és állni hagyjuk. Amikor a zselatinos krém megszilárdult a tetején, félbevágott eperszemekkel díszítjük, és leöntjük egy adag tortazselével. Ezt a finomságot fél óra alatt elkészíthetjük de szánjunk rá 2 órát, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön.
2010. március 18., csütörtök
almás muffin zabpehellyel
2,5 bögre liszt
2 bögre zabpehely
1 bögre cukor - én fruktózt tettem
1/2tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 bögre olaj - itt kezdett gyanús lenni a dolog :)
4 tojás
2 tk fahéj, kardamon, koriander, szegfűszeg, teafű
3 alma hámozva, kockára vágva - elmléletileg 3 bögre...
2 pohár joghurt (eredetiben tejföl, nem volt itthon)
A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban elkevertem, majd a kettőt összedolgoztam. Mielőtt bárminek is hozzá kezdtem volna, kizsíroztam a a formát, majd betettem a hűtőbe, a sütőt pedig begyújtottam melegedni. Előmelegített sütőben, 190 fokon készre sütjük, tűbpróbáig.
tippként fel volt tüntetve: mazsola, dió, csokidarab. Az az igazság, h túl soknak tituláltam az almát és ezért ezt most hanyagoltam, de talán a csoki jót tett volna neki.
Frankfurti leves
- 1 fej hagyma
- 5dkg füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fehérrépa
- 2 sárgarépa
- 2-3 szem krumpli
- fél fej kelkáposzta
- 20dkg virsli
- fűszerek: kőmény, majoranna, bors, só, pirospaprika
- 2 dl tejföl
- liszt
Az apróra vágott hagymát megfuttatom az olajon, majd hozzáadom az apró kockákra vágott szalonnát, kicsit később a köményt - őrőltet használtam - és az átzúzott fokhagymából 2 gerezdet. Pirítom őket egy kicsit, majd lehúzom és leszórom pirospaprikával. Ezután hozzáadom a felcsíkozott káposztát, a kockákra vágott krumplit, és a répákat. Majd felöntöm annyi vizzel, h jól ellepje őket. Visszahúzom a tűzre és puhára főzöm őket, illetve fűszerezem sóval, borssal, majorannával. Mikor megpuhultak, hozzáadom a karikákra vágott virslit és készre főzöm. 2kanál liszttel és zsírral rántás készítek, belenyomom még a maradék két fokhagymát ill. egy kis apróra vágott hagymát, lehúzom a tűzről megszórom pirospaprikával, felöntöm vízzel és a 2dl tejföllel. (sztem, dupla paprikázás volt, mert anyu is adott hozzá adalékanyagot ill. a neten is körülnéztem). Simára keverem, majd hozzáöntöm a leveshez, kiforralom, ízlelem, fűszerezem és tálalható is. Sztem, finom lett!
befőttes üveg
2010. március 6., szombat
Az én kenyerem
- 3 csésze BL 80 liszt
- 1,5 csésze víz
- 30gr élesztő (nem szárított, ha viszont szárított, akkor 1 csapott mokkáskanálnyi)
- 2tk só
Mai menü

2010. február 21., vasárnap
töpörtyűs pogácsa
2010. február 20., szombat
Csalamádé
- 4 kg paprika (előzöleg megtisztítva, kicsumázva, és még azért csíkokra vágnám)
- 2kg uborka (szintén)
- 1/2 kg hagyma (szintén)
- 1,5 kg káposzta (szintén)
- 1l 10%-os ecet
- 0,8 kg cukor
- 0,15 kg só
- 1 tk borkén
- 1/2 tk szalicil
2010. február 17., szerda
Tésztagyár :)
- 5 tojás
- 500gr liszt
na ez kicsit soknak gondoltuk. Így csak 2 tojásból és 20dkg lisztből gyúrtam tésztát. Csak gyurmázásnak hívom. :) Lett jó sok levestészta, spagetti tészta. Úgyh, a gyurmázást kell még megtanulnom és alig kell venni majd ilyen dolgokat. :)
2010. február 3., szerda
Az eljegyzési vacsora húsai

Szalagos fánk
És íme a recept:
- 1kg liszt
- 10dkg élesztő (aldis az igazi)
- 7 tojássárgája
- 1-nek a fehérje is
- 6dl tej
- 6dkg cukor
- 3dkg olvasztott zsír
- 2 kanál rum
- só
ujjnyi vastagra sodorni és nagyobb szaggatóval. Sütéskor a páraelszivó se menjen!
2010. február 2., kedd
csicseriborsó: érrendszerünk őre
A csicseriborsó (Cicer arietinum) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, egynyári növény. A népnyelvben bagolyborsónak is nevezik. Szára négyszögletes, elágazó. Az étkezésre használt fajtájának virágai fehérek. Termése hüvelytermés, mely világos színű. Június-júliusban többnyire önmegporzással termékenyül. A hüvelyekben 1-3 mag található, melyek gömbölyűek, sárgás színűek. A termés íze kellemes, dióra emlékeztető. A csicseriborsót a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és előszeretettel fogyasztották is. Az egyiptomiak és az arabok a kereszténység elterjedésével ismerték meg és kezdték el termelni.
Miért jó?
A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.
Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.
A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is.
Hogyan fogyasszuk?
A csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, de újabban főzelékhez, salátákhoz használják, de levest is készítenek belőle, sőt egyre népszerűbb a csicseriborsókrém, az ún. humusz. Felhasználás előtt a csicseriborsót meg kell mosni, és legalább 8-10 órán át érdemes beáztatni. Így jelentős mértékben rövidül a borsótermés főzési ideje.
A világ számos földrészén - főleg Ázsiában - a curry-s ételek készítésének egyik jelentős alapanyaga. Sok helyen lisztté őrlik és ilyen formában dolgozzák fel.
A zöldségfélék közül kiválóan illik hozzá a padlizsán, a sárgarépa, a paradicsom, a burgonya és a vöröshagyma.
Tippek - tanácsok
Kertészkedőknek jó hír, hogy a csicseriborsó nem igényes a talajra. Márciustól májusig vethető. Gyommentes területen ápolást szinte alig igényel.
A csicseriborsót ki is lehet csíráztatni, de fontos, hogy vegyszermentes magokat csíráztassunk. Néhány nap alatt megpuhul, és kissé édeskés ízű csíra lesz. Napi kétszeri szükséges öntözni, de a magok ne álljanak a vízben, mert megrothadhatnak. A szobahőmérséklet szereti. Mintegy 3 nap alatt a csíra eléri a 3 mm-t. Ilyenkor fel kell használni, mert megkeseredhet és azért is, mert a csíra vitamintartalma a csíráztatás első fázisában ugrásszerűen megnövekszik.
Érdekesség
A csicseriborsóról a hazai irodalom 1350-ben szól először cicer borsó néven.
A régebbi korokban a csicseriborsónak köszönhetően sok ember megmenekült az éhezéstől.
Három világrészen kb. 10 millió hektáron termesztik. Afrikában, Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. Főleg azokban az országokban nagyon népszerű, ahol nehezen elérhető a húst, mert rendkívül magas a fehérjetartalma.
csicseriborsóleves póréhagymával
6 személyre:
- 350gr éjszakára beáztatott csicseriborsó (konzervet használtam)
- 1 közepes hámozott krumpli
- 5 közepes póréhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1 diónyi vaj
- 2 gerezd finomra aprított fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 9dl csirke- vagy zöldségalaplé
- reszelt parmezán
- még tettem bele tejszínt úgy 1.5 dl-t
Mivel a csicseriborsó már előfőzött volt, így csak a krumplit főztem puhára. Leszedtem a póré külső héját, megmostam, majd felkarikáztam. Fokhagymát apróra vágtam. Egy lábosban felhevítettem 1ek olívaolajat ill. a vajat, majd rádobtam a hagymákat némi só kíséretében. Pároltam őket, majd mikor úgy gondoltam, h már puha, hozzáadtam a lecsepegtetett csicseriborsót ill. puhára főzött krumplit. Majd felöntöttem az alaplével. Fűszereztem. Főztem még bele némi parmezánt is. Majd 15-20 percig lassú tűzön főztem.
A könyv úgy írja, h itt még eldönthető, h krémleves lesz belőle v megmarad "darabos" levesnek. Én a krémleves variációt választottam. Botmixerrel pürésítettem, a végén a maradék alaplével felöntöttem ill. a tejszínt hozzáadtam, az ízesítést még korrigáltam és kész is.
El tudom képzelni, némi pirított zsemlekockával a tetején vagy pedig némi bagettel v finom ropogós kenyérrel.
2010. január 28., csütörtök
Túrós kuglóf
- 25dkg puha vaj (egy részét felolvasztottam)
- 25dkg túró (nem volt nagyobb kiszerelés, így ehhez szabtam a 30dkg-sokat)
- 15dkg barna cukor
- 25dkg liszt
- 3 tojás
- 3ek mascarpone
- 1 csipet só
- 1cs vaniliás cukor
- fél zacskó sütőpor
- 2kk szódabikarbóna
- megérzés szerinti rum
- 20dkg mazsola
- 2ek kakaópor
- megérzésnyi fahéj
- kis darabka reszelt fahéj
- kb. 10eknyi házi szilvalekvár
- kb. 15dkg csoki mikulásból :)
Az én minestroném :)
Már jó régóta szerettem volna ezt megfőzni, de vhogy mindig más lett helyette. Tegnap jött el a pillanat. Megnéztem Jamie Oliver Olasz kaják c. könyvét, Dolce Vita receptjét, de igazándiból Piszke leírás tetszett inkább. Persze, mindegyikből vettem át dolgokat. :)
Nem méricskéltem a zöldségeknél, csak úgy megérzésbél, de így is lett egy kuktányi adag. :)
3ek olajon megpirítottam 2 fej felaprított hagymát, 2 vékonyra szelt fokhagymát, 1 nagy sárgarépát felkockázva, 1 kisebb zellergumót és 2 szelet házi füstölt szalonnát, pici sót. Mikor ezek levet engedtek, akkor adtam hozzá 1 kisebb karalábét, 1 felkockázott krumplit, fél kis fej karfiolt, kelkáposztát, zöldbabot ill. felöntöttem húslével volt az 2liter is, sztem, dobtam bele 2-3 egész babérlevelet. Vettem egy darabka parmezán sajtot és annak felét is beletettem. :)
Mivel bazsalikom nem volt itthon, meg amit vettem, időközben elfagyott, helyette genovai pestot kanalaztam bele ill. 2-3 dl vörösbort is adtam hozzá.
Sztem, úgy 1 órát főztem, aztán még hozzáadtam a 1 konzerv fehérbabot, majd vmivel később a zsenge zöldborsót, és 2-3 paradicsomot, amit felvágtam darabokra. Bár, lehet, h jobb lett volna a konzerv hámozott paradicsom. Majd legközelebb.
Ezután fűszereztem: só, bors, kakukkfű, volt szárított pizzafűszer
Az a fránya karalábé nem akart megpuhulni, így kellett még kicsit főni hagyni. Majd mikor már nem bírtam tovább és úgy döntöttem megpuhult, akkor hozzáadtam az eperlevél tésztát. Mikor ez is megfőtt, tálaltam parmezán sajttal meghintve.
Kissé csípős lett, de finom, tartalmas téli ebéd lett! Ízlett mindenkinek!
Tegnap még bolognai spagetti készült mellé, ma már csak finom kenyérrel, kiflivel kívántam meg. Jövő héten - ami maradt bekerült a fagyasztóba - pedig töpörtyűs pogácsa lesz mellé.
2010. január 26., kedd
2009. december 22., kedd
Angyalka

2009. december 14., hétfő
Luis' Cooking
Zsúfis hétvégénk, első állomása, Győrben a kínai étterem volt. Unokahúgom ajánlotta, h milyen finom ételek vannak és délután 5ig 1700Ft/fő utána pedig 2800Ft/fő és annyit eszel, amennyi beléd fér. Italokat pluszba kell fizetni. Nagynehezen összehoztunk egy időpontot, ami mind a 6unknak jó lett. Hááát, kb. másfél - két órát ott tartózkodtunk, de én úgy jól laktam, mint a duda.
Próbáltunk megkóstolni szinte mindent. Nagyon- nagyon régen már jártam kínaiban, de hát már nem is emlékszem rá.
Ettem csípős levest, ami épp jókor jött, mivel a torkom kissé kapar. Megkóstoltuk a mézes csirkét, a szusit, a makit wasabival és szójaszósszal. A párom, úgy ette a wasabit, mint én a majonézt. :) Utána következtek a tengeri herkentyűk. A kagylóban csalódtam, megmaradok a fokhagymás-fehérboros-citromos változatnál ill. a tinthal sem jött be, no de a rákok és a lazac, isteni fincsi volt. Különféle zöldségek hozzá...
Majd jött a desszert, ettem licsit, amit elneveztünk birspolipnak. Mivel az íze kissé simulékonyabb volt a birsalmánál,de a formája mint a polip. :))) Különféle pudingokat is kóstoltam.
Közben, a fiúkkal ittunk szakét. Csalódtam. Azt hittem, h erősebb. Párom nyolckincs teát ivott én meg gyömbérteát, nagyon fincsi volt. Ajándék gyanánt pedig kaptunk szilvabort. Ez kb. olyan volt mint a meleg sangria.
Hely elérhetősége:
GYőr, Fehérvári út 3 (régi Interspar mögött)
pisztáciás csokifenyők
Még a zsúfis hétvége kezdeteként sikerült megkennem a fenyőfákat is. Szerda este megsütöttem, csütörtök csak este kellett dolgozni menni, így akkor bekenegettem őket. Nem olajjal, mivel maradt a szaloncukrok bevonásából még csoki, így azzal. Hát úgy sokkal macerásabb volt, de azért elkészültek.
Így készülnek:
- 20dkg vaj
- 15dkg barna cukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 1 tojás
- 35dkg liszt
- 5dkg kakópor
- 25dkg pisztácia
- 10dkg keserűcsoki
- 1 kisakanál olaj
A formázáshoz liszt.
Elkészítés:
A vajat gyenge tűzon felolvasztjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük. A vaniliacukrot beleszórjuk, majd 15 percig hűtjük a masszát.
A tojást a liszttel és a kakaóporral hozzáadjuk. A pisztáciát zacskóba tesszük, húskalapáccsal apróra törjük, nagyobbik részét a kakaós krémbe tesszük. Hát én, aprítóval tettem mindezt. :) És mivel nem lett elég, így tettem hozzá mandulát még. A tésztát 30 percig pihentetjük, ezalatt jól formázhatóvá válik.
A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és a fenyőfa formájú darabokat szaggatunk belőle. A fenyőfákat sütőlapra rakosgatjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses 165°C) 10 perc alatt megsütjük.
közben a kis darabokra tördelt csokoládét az olajjal összekeverjük, és felolvasztjuk. A langyosra hűlt fenyők szélét ebbe a krémbe, majd a maradék pisztáciába mártjuk. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Forrás: magyar konyha 2009/12
2009. december 7., hétfő
Fűszeres csoki

2009. december 5., szombat
Ez is, az is
2009. december 1., kedd
csoki tallér
hozzávalók:
- 15 dkg keserűcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 10 dkg dióbél - na ezt fogom vmi mással kiváltani
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
Tetejére: 2 ek porcukor
A csokit egy edénybe tördeljük, fél deci vízzel felöntjük, és gőz felett lassan felolvasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen forró. A vajat hozzáadjuk, és jól elkeverjük, majd a krémet hűlni hagyjuk. A dióbelet hosszában nagyobb darabokra vágjuk.
A porcukrot, a tojássárgákat és a vaníliás cukrot fehéredésig keverjük. A diót és a csokikrémet óvatosan beleforgatjuk.
Egy folpackfóliát 2 ek porcukorral megszórunk, a masszát rásimítjuk, majd a fólia segítségével hengerré formáljuk. Belecsomagoljuk, és 4 órára vagy akár egy egész napra is hűtőbe tesszük. Szeletekre vágjuk.
forrás: magyar konyha melléklet
2009. november 19., csütörtök
fokhagyma krémleves
Zellerkrém leves
1 jó nagy zellergumó
1 szintén nagyobb sárgarépa
2 kisebb krumpli
1 hagyma
1 fokhagyma
egész bors
egész koriander
borsikafű
vegeta,
1kocka tyúkhús kocka (tudom, jobb lenne az "eredeti" de nem volt)
só
szerecsendió
5dl főzőtejszín
A zöldségeket megmostam, h felkockáztam fel tettem főni annyi vízzel, h ellepje. Fűszereztem, kivéve a szerencsendiót. Mikor megpuhultak a zöldségek, összeturmixoltam őket. Kissé sűrűnek találtam így még felöntöttem vízzel. Hozzáöntöttem a tejszínt, reszeltem bele szerencsendiót, majd összerottyantottam és kész is.
Annyira jó lett, h apu 2x is mert belőle. :)
2009. november 17., kedd
Koltó
Citromfűszörp
2009. november 4., szerda
Tudja vki
2009. október 24., szombat
Lekvár
egyik ismerősöm megkeresett, h lehet lenne rá lehetőség nagyobb mennyiségben az adventi vásáron lekvárokat árulni, a kecskesajt mellett. :) Így van rá 1 hónapunk, h ráncba szedjük a lekvárokat ill. újakat gyártsak mellé. :)
2009. szeptember 24., csütörtök
kalács

1kg liszt
20dkg cukor
1 kevés só
1 tojás
dió nagyságú zsír
3dkg élesztő
házi tej
Az élesztőt kevés tejjel, cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalót beletesszük egy nagy edénybe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejet apránként öntjük hozzá. Kézzel kidolgozzuk, kalács állagú tésztát kapjunk. Addig dolgozzunk, amíg kezünkről és az edényről le nem jön a tészta és hólyagos nem lesz. Kelesztjük kb. 2óra hosszát.
Közben a tölteléket elkészítjük.
kakós: 20dkg cukor, 5 evőkanál kakaó, összekeverjük és kész
mák: 20dkg darált mák, 5dkg mazsola, citromhéj, vanilia, 20dkg cukor
dió: 20dkg dió, 20dkg cukor, citromhéj
A tésztát deszkára teszem, kiborítom, 3 felé elosztom, kisodrom tepsi nagyságúra, beleteszem a tölteléket, felcsavarom,beteszem a kizsírozott tepsibe és kissé lelapítom. a másik két töltelékkel is, úgyanígy járok el.
1 tojást felverek és a kalács tetejét bekenem.
előmelegített sütőben, kis lángon sütöm, kb. 30-45 percig.
Megsült, kiveszem, leterítem, h hüljön.
Ha lehetőség van rá, akkor este dagasszuk be.
2009. szeptember 22., kedd
Mákos szelet

Íme a recept:
38dkg porcukrot 8 tojássárgájával kikeverni. Ezután hozzáadni 12dkg őrölt mákot, 6dkg darált diót, 6dkg zsemlemorzsát, 6dkg lisztet, 1/2 cs. sütőport, kk fahéjat, 4 szem törött szegfűszeget, citromhéjat, egy kis rumot, végül a tojások habját.
Először nagy lángon, majd kis lángon sütjük. Ha megsült, megvárjuk, míg kihűl, kettévágjuk, lekvárral megkenjük.
Máz:
1 tojás fehérjét, 8 dkg porcukorral 1 citrom levével fél órát verjük. ha kész a tortára kenjük.
Csodatorta

Ezzel még adós vagyok, kétszer is elkészült idén, egyszer az én szülinapomra, egyszer pedig a barátoméra. Ez a torta még anyu nagymamájának leírása alapján készül.
hozzávalók:
4 egész tojás
30dkg cukor
10 kanál víz
20 dkg liszt
10 dkg dió
késhegynyi sütőpor
Úgy készítjük el, mint a piskótát, kisebb tortaformában.
Kávéskrém:
1dl erős fekete kávé
20dkg cukor
4db tojássárgája
kicsi liszt
vaniliacukor
Ezeket sűrűre főzzük és a jól kikevert 20dkg vajhoz adjuk.
A krémet jól lehűtjük és megtöltjük vele a tortát. Ha egy kicsivel több krémet készítünk, akkor az egész tortát be tudjuk vele vonni.
2009. szeptember 15., kedd
Mascarponéval töltött körte

- 4 körte
- 15dkg cukor
- 2dl víz
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg mascarpone - másodjára már mizo natúr vajkrém
- 1,5 dl tejszín
- 1/4 tonkabab - vidéken ilyet elég nehéz lenne beszerezni
- másodjára már a szirupba került még fahéj, vanília, szegfűszeg és rum is
A körtéket félbevágjuk és a magházakat eltávolítjuk. Egy serpenyőben összeforralunk 10dkg cukrot a vízzel és a citromhéjjal (fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel és rummal), majd a körtéket fedő alatt puhára pároljuk benne. A szirupból kivéve a körtéket hagyjuk állni.
Külön felverjük a mascarponét a cukorral, lereszelt tonkababbal, citromhéjjal, majd külön a tejszínt a habfixálóval és lazán összekeverjük a kettőt.
Majd a körték belsejébe töltjük és tálaljuk.
forrás: Paprika magazin szeptemberi szám
2009. szeptember 14., hétfő
Házi tejci :)
A bolti tejekhez fűződő visszás viszonyunk érthető, de ezzel még nem vagyunk beljebb. Szerencsére léteznek biztonságosabb és egészségesebb megoldások is, amihez csak nyers tej és egy kis házimunka szükséges. Nagyon megéri - egy próbát mindenképpen.
Kis tejtöri
Régészeti leletek tanúbizonysága szerint az ember évezredek óta fogyasztja bizonyos állatok tejét. Sőt Kleopátra már külsőleg is, szépészeti célokra is alkalmazta a szamártejet. A tej fogyasztása körül újra és újra fellobbanó a vitában, miszerint egészséges vagy éppenséggel káros-e, nem szeretnénk állást foglalni, azonban saját példánkból tudjuk, hogy egy jó tejeskávé sok tejhabbal megfelelően kipárnázza az idegeket kora reggel.
Az évezredek során milliók haltak meg tejjárványok miatt (például tébécé), azonban a tej tartósítását tekintve az igazi áttörést Louis Pasteur és Claude Bernard módszere hozta meg 1862-ben, amit azóta pasztörizálásnak neveztek el. Az eljárás lényege, hogy a folyadékokat 60-90°C közé felmelegítve és hirtelen 5°C körüli hőmérsékletre lehűtve a folyadékok mikroorganizmus-tartalma drasztikusan lecsökken, ezáltal eltarthatóságuk megnő. Tudnunk kell azonban, hogy a pasztörizálással nemcsak a rossz baktériumok pusztulnak el, hanem (hőfok függvényében) a jók is, sérül továbbá a tej ásványianyag- és vitamintartalma. A manapság oly népszerű, hosszan eltartható UHT (ultra high temperature) tejeket 135°C közeli hőmérsékletre melegítik, ezért is van a jellegzetes kicsit "kozmás" utóíze. Ezek a tejek a "normál" pasztőrözött tejekhez képest alacsonyabb ásványianyag- és vitamintartalommal rendelkeznek.
A tehén és teje
A tehén termékén, a tejen az állat táplálkozása, tartástechnológiája is nyomot hagy. A legfinomabb tejet a szabadtartásban tartott, mezőn legelésző állatok adják. A frissen lefejt, tőgymeleg tej baktericid hatással rendelkezik, azaz a baktériumszám nemhogy nőne, hanem éppen csökken benne. Ez a hatás két óra hosszat tart, abban az esetben, ha a tej hőmérséklete állandó. Nyers tejnek a kezeletlen tejet nevezi a szakirodalom. A bádogbocikból 5-6°C-os, hűtött tejet lehet vásárolni.
Mire érdemes odafigyelni?
1. Kitől vesszük? A házi tejet árusítóknak jól látható helyen ki kell függeszteniük a tej összes paraméterét!
2. Tárolása 5-6°C fokon történjen!
3. A hűtőlánc ne szakadjon meg! Nyári melegben a piacon vásárolt tej hűtését meg kell oldanunk, különben aludttejjel az üvegben érünk majd haza!
4. Fogyasztás előtt forraljuk fel!
5. A hamisított (hígított) tej nem forr fel, vagy csak hosszabb idő alatt. Sajnos, a jó minőségű tejek esetében 20-30 százalék víz hozzáadásával érzékszervileg NEM megállapítható, hogy a tejet hamisították!
6. Nagyon tiszta, porcelán- vagy üvegedényben tároljuk!
Néhány tipp, mit és hogyan készítsünk a tejből
(A leírást végigolvasva kitűnik, hogy a vásárolt tej az utolsó cseppig hasznosítható!)
Tejszín
Szobahőmérsékleten a tejből pár óra leforgása alatt kiválik a tejzsír, ami a tej tetején megül. Ez a tejszín. Kanállal leszedve, felforralva, hűtőben lehűtve kész is a házi tejszín, ami simán felverhető némely bolti társával ellentétben.
Vaj és író
A tejszínből nemcsak tejszínhab, hanem vaj is készíthető. A vajkészítés mellékterméke az író. A tejszínt befőttes üvegbe töltve, rázogatva kicsapódik belőle a vaj, illetve a tetején elkülönül az író. A vaj tovább ízesíthető sóval, borssal, szárított fűszerekkel (petrezselyem, majoránna, oregánó stb.), így fűszervajat kapunk. Az író gyümölccsel turmixolva isteni frissítő ital!
Aludttej és tejföl
Ha a friss tejet nem szobahőmérsékleten, hanem melegebb (de nem forró) helyen tároljuk 1-2 nap alatt megalszik. Az aludttej az egyik legfinomabb dolog, ami a tejjel történhet! Az aludttej tetején képződő zsíros réteg pedig a tejföl.
Túró és savó
A tejföl alatt megmaradt aludttejből túrót készíthetünk. Lassan, óvatosan hevítve, majd forráspont alatt tartva kicsapódik a fehérje, ami gyakorlatilag a túró. Célszerű néha megkeverni, hogy a ne álljon össze. Ezt követően szitán vagy tiszta konyharuhán átszűrjük. (A konyharuha ne legyen vegyszermaradványos! Mosás után célszerű ecetben átöblíteni.) Egy óra alatt kicsöpög belőle a savó, amiből gyümölccsel szintén készülhet gyümölcsturmix.
Sajt
Sajt készülhet a friss túróból is. A túrót fűszerezzük friss zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, majoránna, kapor), sóval, alakítsuk gömbformává, majd a hűtőben nehezéket ráhelyezve sajtoljuk. Másik módszer, hogy a friss tejet sóval ízesítjük (1 literhez 2 dkg só), majd folyamatosan kevergetve főzzük 20-30 percig.
Ezt követően tűzről levéve mennyiségtől függően (1 liter tej esetében 25 ml ecet) öntünk bele alma- vagy borecetet. A fehérjék kicsapódnak, és beindul a túrósodás. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, köménnyel, tiszta konyharuhába töltjük, azt megcsomózzuk, és a csomó alatt egy fakanalat átdugva hideg helyen lecsöpögtetjük. 1-2 nap alatt kész is a friss, fűszeres házi sajtunk.
Joghurt és kefir
A nyers tejet forraljuk fel, majd keverjünk bele egy doboz bolti kefirt vagy joghurtot. Ezt követően meleg helyen rövid időn belül (12 óra-1 nap) megerjed. Ebből a "házi" kefirből/joghurtból célszerű félretenni egy adagot, hogy a következő alkalommal már azzal savanyíthassuk a házi tejet. A gyümölcsjoghurt elkészítése innen már csak egy lépés. Turmixgép plusz gyümölcs és házi joghurt. Garantáltan adalékanyag-mentes.